Cor

1. Anatomia del cor


Localització


El cor és un òrgan musculós format per quatre cavitats. Té la mateixa mida que un puny tancat y té un pes aproximat d'entre 250 g i 300 g. Està situat en l' interior del tòrax, a la regió anomenada mediastí, que és la meitat de la cavitat toràcica localitzada entre les dues cavitats pleurals.


Pericardi

El pericardi es tota la membrana que envolta el cor i el protegeix de lesions. El pericardi té dues parts, el pericardi fibrós que és el més extern, i el serós, que és el intern. Entre aquestes dues capes hi ha uns sustancia anomenada líquid pericardíac, redueix la fricció entre capes.Capes del cor


La paret del cor està formada per tres capes:

- Una d’externa, anomenada epicardi.  

-Una d’intermèdia, anomenada miocardi, formada per teixit muscular cardíac. 

- Una d’interna, anomenada endocardi, que cobreix l’interior del cor i les vàlvules cardíaques. 

Cavitats


El cor està format per quatre cavitats, dues superiors, que son les aurícules, i dues inferiors, els ventricles.

1.-Aurícula dreta. És una cavitat estreta, amb les parets primes, separada de l’aurícula esquerra pel septe interauricular. Rep la sang de tres vasos, la vena cava superior, la vena cava inferior i el si coronari. La sang flueix de l’aurícula dreta al ventricle dret per l’orifici auriculoventricular dret, on hi ha la vàlvula tricúspide, que es diu així perquè té tres cúspides.

2.-Ventricle dret. És una cavitat allargada amb parets gruixudes. El septe interventricular el separa del ventricle esquerre. La sang flueix del ventricle dret a través de la vàlvula semilunar pulmonar cap al tronc de l’artèria pulmonar. El tronc pulmonar es divideix en l’artèria pulmonar dreta i l’artèria pulmonar esquerra.

3.- Aurícula esquerra. És una cavitat rectangular amb les parets primes. Rep sang dels pulmons a través de les quatre venes pulmonars. La sang passa d’aquesta cavitat al ventricle esquerre a través de l’orifici auriculoventricular esquerre, cobert per una vàlvula que té dues cúspides, anomenada vàlvula mitral o bicúspide.

4.-Ventricle esquerre. Aquesta cavitat és el vèrtex del cor, gairebé tota la cara i el cantell esquerre i la cara diafragmàtica. La sang flueix del ventricle esquerre a través de la vàlvula semilunar aòrtica cap a l’artèria aorta.Innervació


El cor està innervat per fibres nervioses autònomes, tant del sistema parasimpàtic (nervis vagues o desè parell cranial) com del sistema simpàtic, que formen el plexe cardíac.

Irrigació


La sang oxigenada es distribueix a través de tot el miocardi per l’artèria coronària dreta i l’artèria coronària esquerra. La sang no oxigenada és drenada per venes que desemboquen a l’aurícula dreta.

Múscul cardíac 


El múscul cardíac es caracteritza per presentar una estructura 2. El funcionament del corEl cor acompleix una de les funcions més importants per a l'aparell circulatori, que és la d'actuar com a bomba de tot el circuit de vasos sanguinis.

El funcionament del cor consisteix bàsicament en dos tipus de moviments coordinats, que tenen lloc a les aurícules i als  ventricles. Un moviment de contracció, o sístole, i un altre de relaxació, o diàstole.

La seqüència de moviments alternants de contracció i relaxació del cor rep el nom cicle cardíac. Cada cicle cardíac consta de diversos moviments, que succeeixen regularment:

-Diàstole auricular. La sang entra al cor. A l' aurícula dreta entra per les venes caves i a l' aurícula esquerra, a través de les venes pulmonars. Les aurícules es dilaten, mentre les vàlvules mitral i tricúspide es mantenen tancades.


-Sístole auricular. Les aurícules es contreuen. S' obrin les vàlvules mitral i tricúspide, i passa sang als ventricles.

-Diàstole ventricular. Els ventricles s' inflen quan reben sang de les aurícules. Les vàlvules sigmoides es mantenen tancades i impedeixen que la sang de les artèries entri als ventricles.

-Sístole ventricular. Els ventricles es contreuen i les vàlvules sigmoides s' obrin. Les vàlvules mitral i tricúspide es mantenen tancades i impedeixen que la sang torni a les aurícules. La sang és impulsada des del ventricle esquerre cap a l' artèria aorta, i des del ventricle dret a l' artèria pulmonar. Quan la sang ha passat a les artèries, les vàlvules sigmoides es tanquen, circumstància que impedeix que aquesta torni als ventricles.Els moviments de sístole i diàstole tenen lloc alhora: quan les aurícules es contreuen (sístole auricular) els ventricles es dilaten (diàstole ventricular), i quan aquests es contreuen, les aurícules es dilaten.


ACCEDIU AL RESUM DEL TEMA

3. Làmines educatives

Aquestes làmines es complementen amb la maqueta del cor.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada