Malaties i afeccions

1. Arterioesclerosi

La figura A muestra una arteria normal con flujo normal de sangre. La ilustración del recuadro muestra un corte transversal de una arteria normal. La figura B muestra una arteria con depósito de placa. La ilustración del recuadro muestra un corte transversal de una arteria con depósito de placa. L'arterosclerosi és una malaltia consistent en la dipositació de greixos i colesterol a la part interna de les artèries. Amb el temps, aquestes substàncirs s'endureixen i estrenyen les artèries, amb la qual cosa es limita el flux de sang rica en oxigen als òrgans i a altres parts del cos.L'arterioesclerosi pot comportar a problemes greus com:
  • Malaltia de les artèries coronàries.* Aquestes artèries porten sang al cor. Quan es bloquegen, es corr el risc de sofrir una angina de pit o un atac cardíac
  • Malalties de les artèries caròtides. Aquestes artèries porten sang al cervell i quan es bloquegen, es pot sofrir un atac cerebral.
  • Malaltia arterial perifèrica. Aquestes artèries estan en els braços, cames i pelvis. Quan es bloquegen, generalment se sol patir d'entumiment, mal o inclús infeccions a les articulacions.
Generalment l'arterioesclerosi no presenta símptomes fins que una artèria s'estreny molt. La majoria de pacients no en són conscients fins que no pateixen una emergència mèdica.

2. Infart de miocardi

La figura A muestra un corazón con músculo cardíaco muerto a causa de un ataque cardíaco. La figura B es un corte transversal de una arteria coronaria con depósito de placa y un coágulo de sangre.Un infart de miocardi (o atac de cor) ocorr quan s'obstrueix de sobte el flux de sang rica en oxigen que arriba a una part del múscul cardíac i el cor no pot obtenir oxigen. Si el flux de sang no es restableix ràpidament, aquesta part del múscul cardíac comença a morir. Aquesta malaltia sol ser resultat de la malaltia de les artèries coronàries* abans esmentada. 

El tractament per a l'atac cardíac funciona millor quan s'administra immediatament després que es presentin els símptomes. L'infart es manifesta amb pressió o dolor  intens i prolongat a la zona toràcica, que es pot estendre als braços i espatlles (sobretot esquerra), a l'esquena i fins i tot a les dents i la mandíbula.

Si l'obstrucció d'alguna de les artèries coronàries té lloc de manera parcial, el cor es veu obligat a realitzar més esforç i l'organisme es veu incapaç d'augmentar el reg sanguini d'aquest òrgan, fet que desencadena una angina de pit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada